Garnalencurry met tamarinde en kokos

Hallo,

 

Dit hier is het tweede gerecht dat mijn vrouw gekozen heeft uit de Libelle lekker van deze maand.  Het ziet er dan ook fantastisch uit als je de foto bekijkt.
Wat mijn vrouw wel vergeet te doen dat is naar de ingrediënten kijken.

Ten eerste:  Er wordt afgewerkt met koriander.  Mijn vrouw en ik zijn hier niet zo’n fan van. Niet erg, ik ga het gewoon weglaten.

Ten tweede:  Tamarindepasta.  What the hell is dat?  Na enig opzoekwerk blijkt het een pasta te zijn van de peulen van een tropische boom namelijk de Tamarindus indica.  Het smaakt zuur en je kan het dus ook vervangen door limoensap. Als tip staat erbij dat je deze pasta kan kopen in een oosterse supermarkt, maar dat heb ik hier in een straal van 30 km niet in de buurt.  Wij wonen namelijk vlakbij de nederlandse grens in een klein dorpje.  Internet is dus de oplossing.  Ik heb het goedje gevonden op www.kruidenkaravaan.com. Meteen nog wat enkele extra zaken aangekocht zoals vanillestokjes en Tabasco Chipotle (Heerlijk gerookte tabasco)  en twee dagen later zat dat dus in mijn brievenbus.

Ten derde:  Chili pepertjes.  Ik vind pikant eten lekker.  Het voegt een extra dimensie toe aan eten.  Mijn vrouw vindt dat afschuwelijk.  Bij het minste pikante krijg ik het al te horen.

Goed,  ik ga het gerecht zo goed als ik kan proberen te volgen.  Alle ingrediënten staan klaar.  Benieuwd hoe dit gaat smaken.

Ingrediënten

  • 250 g basmatirijst
  • water
  • Beetje boter
  • 2 uien
  • 2 el arachideolie
  • 3 gedroogde chilipepers
  • 10 peperkorrels
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 tl tamarindepasta
  • 500g gepelde jumbogarnalen, met of zonder staartje
  • 1 handvol koriander
  • Zout

Bereiding

  • Laat een beetje boter smelten in een potje tot het pruttelt.  Neem de rijst en laat even bakken in dit potje.
  • Blus met water.  De hoeveelheid water moet het dubbel zijn van de hoeveelheid rijst, dus doe de rijst steeds in een maatbeker of kom.  Dan weet je hoeveel water je ongeveer nodig hebt.
  • Zet op een zacht vuur en doe het deksel erop.  Laat het water zachtjes aan warm worden tot het kookt en laat de rijst alle water opnemen.
  • Snij de uien in ringen.  Verhit olie in een grote bakpan met hoge randen.  Bak de uien hierin aan tot ze bruin beginnen zien.
  • Maal de chilipepers en de peperbolletjes fijn in een molentje of vijzel.
  • Doe ze bij de uien samen met de kurkuma en de paprika.  Kruid ook al eens met zout. Bak nog heel even door.
  • Blus met de kokosmelk en doe er de tamarindepasta bij.  Begin met afgestreken theelepels, je kan nog bij doen achteraf.  De tamarinde smaakt nogal zuur dus pas er maar een beetje mee op.
  • Roer alles mooi dooreen en doe er de reuzegarnalen bij als de curry kookt.
  • Dek alles af en laat nog een 6 minuten doorpruttelen met af en toe nog eens te roeren.
  • Als de garnalen gaar zijn kan je het samen met een schep rijst serveren. Doe bij het serveren nog wat blaadjes koriander erbij.
  • Smakelijk.

Ook dit gerecht was volgens onze menig niet echt een hoogvlieger.  Misschien had ik er wel teveel van die tamarinde bijgedaan.  Ook de curry leek op de foto van libelle veel romiger, tewijl deze echt wel lopend was.  Ik heb heel mijn bordje mooi leeggegeten en zelfs nog een beetje bijgeschept, maar denk dat dat wel de laatste keer was dat ik het gemaakt heb.  Als je wil experimenteren met smaken moet je deze zeker eens een keertje maken!

 

Bron: Libelle lekker

Johan

Ik heb reeds vele verschillende websites gemaakt, maar door de komst van Facebook is het niet meer zo interessant om een website over mezelf te maken, dat kan ik daar dus ook. Daarom probeer ik het met een blog. Ik ga gewoon posten wat ik leuk of interessant vind. Gaande van koken tot sport en van gaming tot Technologie. Hopelijk vind je hier iets interessant om te lezen. Veel plezier ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *