Lasagne Bolognese

Hallo,

 

Eén van de eerste gerechten die ik als hobbykok ben beginnen te maken is Lasagne Bolognese.  Toen ik pas samenwoonde zag ik op een zondag een aflevering van SOS Piet waar hij een lasagne maakt.  Ik dacht toen meteen: “Dat kan ik ook!”
Voor ik met mijn blog begon had ik een gewone website waar ik allerhande zaken opzette.  Lasagne was er één van.  Dus op algemene vraag plaats ik dit recept terug op mijn website!
Als we nu thuis aan het afvragen zijn wat we weeral moeten eten die avond en ik stel lasagne voor, dan wordt er nooit gewijgerd.  Lasagne is één van onze favorieten en als je hem eens een keertje maakt dan weet je dat dat terecht is!

Het is echt héél simpel om te maken en je kan het zelfs invriezen om later  een snelle hap uit de diepvriezer te halen wanneer je weinig tijd hebt.  Ook iedereen die beweert dat de lasagne van den Aldi ook best wel goed is, die kent nog geen vers gemaakte lasagne.  Ok, voor 3€ is een “lasagne” niet veel geld en je hebt er genoeg mee gegeten,  maar bij verse lasagne geniet je ook van elke hap en hij smaakt ook 3 keer zo goed.  Je kan zelf ingrediënten toevoegen of weglaten.  Soms eet ik hem met spinazie, soms zonder.  Soms met kaassaus, soms met bechamelsaus.  Soms met veel gehakt, … . Er is ook wel een nadeel, je hebt er wel wat afwas van, maar daarvoor bestaan er afwasmachines.

Piet maakt hem met spinazie en dat doe ik meestal ook.  Ik doe er geen spekblokjes bij omdat dit gewoonweg niet nodig is vind ik.  Ook maak ik hem meestal met bechamelsaus die niet al te dik is.  Soms doe ik het ook met kaassaus maar dan wordt de lasagne echt wel zwaar.  Als topping gebruik ik meestal ook 3 kazen: Parmezaan, Gruyere en mozzarella maar ook dat is helemaal persoonlijk aan te passen.  Ik gebruik ook nooit wortelen in een lasagne, ik hou niet van die structuur in een lasagne.  De lasagnebladeren zijn gedroogde en geen verse.  Ik heb momenteel nog geen pastamachine, maar dat komt er ooit nog wel eens van. De beste lasagnebladen zijn (vind ik) van de cecco.

Ingrediënten voor 4 personen

 • Pakje Lasagnebladen
 • 600g gemengd gehakt
 • 2 uien, fijngesnipperd
 • 1 blikje geconcentreede tomatenpuree
 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 2 blaadjes laurier
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 takje oregano
 • 75 g boter
 • 75 g bloem
 • 1 l halfvolle melk
 • Nootmuskaat
 • citroensap
 • 500 g spinazie
 • teentje look
 • Ongeveer 9 schellen gekookte ham
 • Peper en zout

Bereiding

 • Bak het gehakt rul samen met de fijngesneden uien
 • Als het gehakt mooi bruin gebakken is dan doe je er het blikje tomatenpuree bij en roer alles nog eens goed dooreen.
 • Doe er vervolgens de blikken gepelde tomaten bij.  Prak met een vork de tomaten fijn.
 • Spoel één van de blikjes met een beetje water en voeg dit toe aan de saus
 • Bind de kruiden samen en voeg ze toe aan de saus.
 • Laat de saus zachtjes pruttelen totdat er nog weinig vocht aanwezig is in de saus.
 • Kruid ze goed, de saus mag zeker niet flauw zijn omdat anders de lasagne ook flauw gaat zijn.
 • Laat 75 g boter smelten in een pot op matig vuur.
 • Als de boter pruttelt dan mag je de bloem toevoegen en goed roeren.
 • Als de roux gebonden is laat je hem nog een minuutje bakken totdat je een soort van koekjesgeur riekt.  Dat is om de bloemsmaak van de bechamelsaus tegen te gaan.
 • Voeg voorzichtig beetje bij beetje de melk toe en roer ondertussen goed zodat er geen klontjes ontstaan.
 • Breng al roerend aan de kook op matig vuur.  Als de saus kookt en bijna de gewenste dikte heeft, dan kan je het vuur afzetten.  De saus dikt nog een beetje door de resterende warmte.
 • Kruid alles goed af met peper, zout en nootmuskaat
 • Je kan er ook nog een beetje citroensap indoen naar smaak.
 • Smelt een klontje boter in een ruime kookpot
 • Doe er de gewassen spinazie in en roer met een teentje look op je vork.
 • Als de spinazie gekrompen is kruid je deze ook weer af met peper, zout en nootmuskaat.
 • Zet de oven op 180°
 • Nu kan je beginnen bouwen aan de lasagne.  Neem een ruime ovenschaal.  Liefst vierkant of rechthoekig.
 • Begin met een dun laagje bolognesesaus.  Leg er dan dakpansgewijs de lasagnebladeren op.  Je hoeft ze niet vooraf te koken.
 • Smeer hierop een laagje bechamelsaus en doe er dan enkele schellen hesp op.
 • Op de hesp weeral wat bolognesesaus en daarna terug lasagnebladeren.
 • Terug wat bechamel en daarop schik je de spinaziebladeren.
 • Terug enkele lasagnebladen enz…
 • Je kan de lasagne zo in de koelkast zetten als je hem pas later wil opwarmen, anders begin je meteen met de volgende stap.
 • Zet in de oven voor 30 minuten op 180°C.  Als je de lasagne uit de koelkast gehaald hebt dan mag hij er misschien wel 10 minuten langer in.
 • Smakelijk!!

 

 

Johan

Ik heb reeds vele verschillende websites gemaakt, maar door de komst van Facebook is het niet meer zo interessant om een website over mezelf te maken, dat kan ik daar dus ook. Daarom probeer ik het met een blog. Ik ga gewoon posten wat ik leuk of interessant vind. Gaande van koken tot sport en van gaming tot Technologie. Hopelijk vind je hier iets interessant om te lezen. Veel plezier ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.