Hamburgers

Het is te lang geleden dat ik nog eens iets geplaatst heb.  Maar dat wil niet zeggen dat ik in de keuken stilgezeten heb.

Met trots kan ik u mijn allerfavorietste eten presenteren.  Broodje met een hamburger.
Elke dag mag dat op het menu staan van mij.  Een simpele met ajuin en ketchup of een Bicky Burger of ééntje met allerhande random toppings die in mijn koelkast te vinden zijn. Alles mag.

Deze keer heb ik voor de eerste keer ook de broodjes gemaakt. Het is helemaal niet zo veel werk, maar het is lang wachten. Maar als je deze klaarmaakt voor gasten dan kan je een simpel gerecht als een broodje hamburger toch een beetje omtoveren tot een culinaire topper.

Het recept heb ik genomen van een boek Hamburger deluxe.
De hamburgers in deze boek zien er fantastisch uit, samen natuurlijk met de broodjes. Het zijn dit soort boeken die ik dan een beetje te impulsief koop in de boekenhandel.
Toch ook wel een opmerking dat me héél hard tegenstak.  De ingrediënten of receptuur van deze kookboek kloppen niet helemaal en ook de foto’s lijken niet allemaal bij de juiste hamburger te staan.  Ik had namelijk een saus gemaakt voor op de hamburger en op de foto is deze saus mooi oranjekleurig, maar als je de saus zelf maakt dat bij die foto staat dan is dit een spierwitte saus.  Niet dat dat dan niet lekker is, maar het klopt gewoon niet.  Ook staat er soms een ingrediënt tussen dat dan helemaal niet in het recept voorkomt.  Dat zal wel zijn door de vertaling, het is oorspronkelijk een frans boek. Van de 2 hamburgers die ik reeds gemaakt heb hieruit klopt er telkens iets niet.

Genoeg gezaagd en gezeverd, let’s get baking!

Voor de broodjes (8 stuks)

  • 420 g Bloem (type 65).  Ik heb sandwichbloem gebruikt
  • 10 g droge gist
  • 40 g suiker
  • 1 el fijn zout
  • 175 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 eiwit
  • 25 g boter op kamertemperatuur
  • Sesamzaadjes

Bereiding

  • Doe de bloem in een grote mengkom.  Voeg de gist, suiker en zout toe.
  • Schenk de karnemelk erbij en voeg eerst het volledige ei toe en dan de eierdooier.
  • Meng de ingrediënten gedurende 5 minuten met een houten lepel.
  • Als je een mooi geheel hebt voeg je de boter toe en kneed alles gedurende 15 minuten.
  • Als het goed is heb je nu een glad en mooi deeg.
  • Vet een mengkom in met wat olie en leg het deeg erin.  Dek de kom af met plasticfolie
  • Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld.  Dit is ongeveer na een anderhalf uurtje. Ik heb dat in een oven gedaan op 30°C
  • Leg het deeg daarna op een met bloem bestoven werkblad.
  • Sla de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in acht gelijke delen.
  • Maak van elk stuk een gladde bol.
  • Leg elke bol op een schaal bekleed met bakpapier en leg er losjes plasticfolie over en laat ze terug op een warme plaats gedurende 1 uur rijzen.
  • De broodjes zijn klaar om gebakken te worden wanneer je vingerafdruk langzaam terugveert nadat je op het deeg gedrukt hebt.
  • Verwarm de oven op 190°C
  • Klop het eiwit los met een beetje water.  Gebruik een kwastje om de broodjes in te smeren.
  • Strooi uit de hand wat sesamzaadjes over de broodjes.  Bak de broodjes 15 tot 18 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen voordat je ze doormidden snijdt.

Voor de hamburgers (ook 8 stuks)

Hier kan je ook nog eventueel extra dingen toevoegen of weglaten.  Ik heb een pikante versie gemaakt van de hamburger.

Ingrediënten voor de chiliburger

  • 1 kg gehakte biefstuk
  • zout
  • peper
  • Fijngesnipperde ui
  • Fijngehakte krulpeterselie
  • 4 tl worchestersaus
  • 8 Lapjes cheddarkaas, (liefst niet van die plastiek verpakte lapjes, maar recht van een blok gesneden!)

Bereiding

  • Kruid het gehakt met peper en zout
  • Voeg de fijngesneden peterselie en ui toe, alsook de worchestersaus.
  • Was je handen vooraleer je met het gehakt gaat werken.
  • Maak 8 even grote bollen van het gehakt.
  • Druk ze plat tot ze ongeveer dezelfde diameter hebben dan uw broodjes.
  • Bak ze in een hete (grill)pan op hoog vuur gedurende 4 minuten per zijde.  Van mij mogen ze nog een beetje rood zien van binnen.  Heb je dat liever niet, dan bak je enkele minuten langer.
  • Doe tijdens de laatste minuut bakken het lapje kaas op de hamburger en dek de hamburger even af met een kom of deksel, dan smelt deze er mooi over.

Voor de garnituur

  • 20 g Mayonaise
  • 20 g Zure room
  • Enkele takjes verse koriander
  • Citroensap
  • 8 fijngehakte lenteuitjes
  • 1 of 2 rode chilipepers (naar smaak), fijngehakt
  • 1 tl Cayennepeper
  • Zout en peper

Bereiding

  • Voeg alle ingrediënten samen en  breng ze op smaak met wat zout en peper

Bovenstaande saus kan je terugzien in de foto’s, maar ik vond ze niet super.  Ze was goed, maar niet zo goed.

Ingrediënten voor samenstelling van de hamburgers

  • 16 lapjes gerookt spek krokant gebakken
  • Bovenstaande dressing
  • Rucola, proper gewassen

Bereiding van 1  hamburger

  • Smeer de onderste  en de bovenste helft van het broodje in met een beetje van de dressing
  • De versgebakken hamburger met gesmolten kaas erboven op
  • 2 Lapjes spek
  • Een toefje rucola
  • Dek af met het bovenste stuk van het broodje

Smakelijk en geniet ervan!

 

 

Johan

Ik heb reeds vele verschillende websites gemaakt, maar door de komst van Facebook is het niet meer zo interessant om een website over mezelf te maken, dat kan ik daar dus ook. Daarom probeer ik het met een blog. Ik ga gewoon posten wat ik leuk of interessant vind. Gaande van koken tot sport en van gaming tot Technologie. Hopelijk vind je hier iets interessant om te lezen. Veel plezier ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *